Bolivijský prezident chce vyhostit velvyslance USA

La Paz - Levicový bolivijský prezident Evo Morales požádal ve středu velvyslance Spojených států, aby opustil Bolivii. Klade mu za vinu podněcování protestů proti své vládě. V úterý zaútočili na východě země demonstranti na veřejné budovy. Tamní provincie jsou nespokojené s vládou - například kvůli sporu o rozdělení zisků z produkce zemního plynu. Jeho vývoz do Brazílie musela Bolívie omezit.

„Velvyslanec Spojených států osnoval spiknutí proti demokracii a přeje si rozpad Bolívie,“ prohlásil Morales na adresu amerického diplomata Philipa Goldberga během projevu z prezidentského paláce ve městě La Paz. Nenaznačil však, jaké důkazy o velvyslancově spojení s opozicí má k dispozici.

Morales, který je spojencem antiamerického levicového venezuelského prezidenta Hugo Cháveze, dále prohlásil, že požádal ministra zahraničí, aby Goldberga vyzval k urychlenému opuštění Bolívie. Spojené státy následně označili Moralesovo obvinění vůči velvyslancovi za neodůvodněné.

Záměr vyhostit amerického diplomata přichází v době, kdy Bolívie musela kvůli protivládním protestům omezit vývoz zemního plynu do Brazílie. V úterý zaútočili na východě země demonstranti na veřejné budovy ve městě Santa Cruz, které je baštou opozice. Na konci srpna se Goldberg sešel s guvernérem zdejší stejnojmenné provincie Rubenem Costasem, jehož Moralesova vláda obviňuje z vyprovokování nepokojů.

Příčinou nespokojenosti východních provincií s vládou je spor o rozdělení zisků z produkce zemního plynu a snaha prezidenta Moralese rozdělit nevyužitou zemědělskou půdu mezi indiánské obyvatelstvo.