Čeští vědci dostanou z Bruselu 50 miliard do dvou týdnů

Brusel - Evropská komise by mohla schválit peníze pro české vědce do dvou týdnů, oznámil v Bruselu ministr školství Ondřej Liška. Operační program Výzkum a vývoj pro inovace (VAVPI), ze kterého prostředky půjdou, je posledním českým neschváleným programem pro čerpání z evropských strukturálních fondů. Čeští vědci a školy by z něj mohli získat zhruba 50 miliard korun.

Formální náležitosti jsou podle Lišky vyřešeny, jednání jsou ukončena a už se čeká jen na podpis. Český ministr školství dnes v Bruselu představoval vzdělávací priority českého předsednictví EU. Podle jeho informací by program měla do Prahy přijet podepsat komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová.

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace si získal pověst nejproblematičtějšího českého operačního programu. Pomalá příprava programu loni na podzim přispěla k odstoupení ministryně školství Dany Kuchtové. Ostatní programy podepsala Česká republika s EK na přelomu loňského a letošního roku.

Akademická obec v Česku na schválení podle předsedy Grantové agentury ČR a člena Akademické rady Josefa Syky netrpělivě čeká. Nebezpečí tkví podle něj v tom, že prostředky, které z Bruselu přijdou, bude obtížné včas utratit.

Z bruselské pokladny je v Operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace pro Česko vyčleněno více než 2 miliardy eur, zhruba 50 miliard korun. To je téměř osm procent všech prostředků, které může ČR v rozpočtovém období 2007 až 2013 z Bruselu získat.

Vydáno pod