Výstava jako rozbuška mezi Lichtenštejnskem a Německem

Vaduz - V dopise pro Židovské muzeum v Berlíně se lichtenštejnský kníže Hans-Adam II. ostře pustil do Německa a nazval ho Čtvrtou říší. Kníže zdůvodňoval, proč jeho malá země nezapůjčí do Německa své sbírky pro chystanou výstavu. Kníže se dnes zároveň snažil spor urovnat.

Místopředseda Ústřední rady Židů v Německu Salomon Korn označil výrok lichtenštejnského knížete za scestný. Ředitel muzea Werner Michael Blumenthal se k dopisu, kde Hans-Adam II. píše, že své sbírky nehodlá vystavit riziku selektivního výběru Německa, nechtěl vyjadřovat.

Dnes se Hans-Adam II. snažil své formulace z dopisu zmírnit. V tiskovém prohlášení uvedl, že „v žádném případě nezamýšlel bagatelizovat hrůzostrašné události Třetí říše“. Monarcha své výroky směřoval do budoucnosti, aby se již nacistická Třetí říše nemohla opakovat, takže údajně nejde o žádné srovnání se současným Německem.

Hans-Adam II.:

„Už jsme přežili tři německé Říše, přežijeme ještě i čtvrtou.“

Diplomatickou pozici zaujalo německé ministerstvo zahraničí. „Spolková republika Německo respektuje lidská práva a mezinárodní právní normy - samozřejmě i ve vztahu k Lichtenštejnsku.“ Bilaterální vztahy mezi oběma zeměmi jsou prý „úzké a sousedsky dobré“.

V poslední době tomu tak ale ve skutečnosti není. V roce 2002 bývalý pracovník knížecí banky LGT zcizil údaje některých klientů a předal je německému bernímu úřadu. Monarchie si tak pošpinila čistý štít ve světě uznávané země, která pečlivě střeží bankovní tajemství. Aféra se provalila před několika měsíci a vedla ke značnému napětí mezi Berlínem a Vaduzem.

Německo začalo vyšetřovat stovky lidí podezřelých z toho, že si do Lichtenštejnska a dalších daňových rájů ukryli miliardy eur, aby se vyhnuli placeni německých daní z úspor. Berlín vyvinul na Lichtenštejnsko tlak, aby uvedlo svá pravidla pro bankovní tajemství do souladu s německými pravidly.

Napjaté vztahy s Lichtenštejnskem má i Česká republika. Pánům z Lichtenštejna totiž v minulosti patřila rozlehlá panství zejména na Moravě. Po roce 1945 byl jejich majetek na základě dekretů vydaných prezidentem Edvardem Benešem zkonfiskován. Dobový tisk je vinil z podpory nacistických okupantů. Spory o vyvlastněný majetek trvají mezi Prahou a Vaduzem dodnes.

Logo lichtenštejnské banky LGT
Zdroj: ČT24