Putin varuje ČR a Polsko před umístěním amerického protiraketového systému

Moskva - Ruský premiér Vladimir Putin dnes znovu varoval Západ před novým kolem závodů ve zbrojení, které by mohlo následovat po umístění amerického protiraketového štítu v Evropě. Zdůraznil také, že není žádný důvod k nové studené válce.

Putin opět varoval Polsko a Českou republiku před tím, aby na svém území nechaly instalovat americký protiraketový systém. Zopakoval, že i když by měl podle Washingtonu štít chránit spojence před takovými státy, jako je například Írán, Moskva se nadále obává, že rakety budou mířit i na ni.

„Prosím, nepodněcujte závody ve zbrojení v Evropě. To není třeba. Co bychom měli dělat? Klidně sedět, zatímco oni budou rozmisťovat rakety?“ prohlásil Putin. „Dnes neexistují žádné ideologické rozpory, není žádný důvod pro studenou válku. Není žádný důvod pro vzájemné nepřátelství. Rusko nemá žádné imperialistické ambice,“ dodal smířlivě Putin.

Saakašvili: NATO nesmí odmítnout Gruzii členství kvůli strachu z Ruska

Pak se Putin vyjádřil k dalšímu žhavému tématu - konfliktu v Gruzii. Odmítl kritiku Ruska za to, že zasáhlo proti pokusu Gruzie obnovit silou nadvládu nad Jižní Osetií. „Co jste od nás čekali? Že odpovíme prakem? Udeřili jsme agresora přímo do tváře,“ řekl.

Gruzínský prezident Michail Saakašvili dnes vyzval Severoatlantickou alianci, aby se nenechala ovlivnit ruským vojenským tažením tak, že by odmítla přijmout Gruzii za svého člena.

„Rozzlobili jsme Moskvu tím, že jsme usilovali o členství Gruzie v NATO,“ řekl Saakašvili. „Ruská invaze do země počátkem srpna měla alianci od takového kroku odradit,“ dodal.

Michail Saakašvili
Zdroj: ČT24/ČTK/AP