Američtí meteorologové naléhavě varují před hurikánem Ike

New York - Američtí meteorologové vydali v noci na dnešek vážné varování před hurikánem Ike. Meteorologové se obávají, že hurikán by ze současného druhého stupně mohl zesílit až na čtvrtý z pěti. Pokud se obyvatelé nízkých rodinných domů na pobřeží Mexického zálivu včas neevakuují, vystavují se podle varování jisté smrti. Mimořádně rozsáhlý hurikán Ike vstoupí nad pevninu podle předpovědi v sobotu ráno našeho času. Ministr vnitřní bezpečnosti Michael Chertoff varoval, že živel může zaplavit až 100 tisíc domů.

Blíží se sedmimetrová zeď vody, díváte se přímo do hlavně nabité zbraně, varují meteorologové. Jen zřídka používají takhle silné výrazy. Naposledy při hurikánu Katrina. Tehdy se ukázalo, že nepřehánějí. Už teď texaské břehy bičuje vlnobití. Některé pobřežní silnice jsou pod vodou. A to je hurikán ještě nad širým mořem. Pro lidi, které to zatím nevyděsilo, mají úřady jasný vzkaz.

V mělkých vodách u pobřeží Mexického zálivu by také mohly vzniknout vlny vysoké až 15 metrů. Pobřežní města budou v době nejvyššího přílivu zaplavena, uvádí se ve varování. „Osoby v přízemních nebo jednoposchoďových rodinných domech, které neuposlechnou nařízení k evakuaci, čelí jisté smrti,“ uvedla Národní meteorologická služba.

Úřady kvůli hrozbě záplavových vln nařídily evakuaci

V nízko položených oblastech vyhlásily úřady povinnou evakuaci, která se týká asi jednoho milionu lidí. Celkem své domovy opustilo už 600 tisíc lidí.

Evakuuje se Houston - čtvrté nejlidnatější město Sojených států, na cestě jsou statisíce lidí. Na silnicích stojí dlouhé kolony. Úřady se bály, že hurikánů už je příliš a že lidi výzvu k evakuaci nebudou brát vážně. Obavy se ale nepotrdily.

Úřady přitom doporučují, aby ti, kdo nejsou v přímém ohrožení, zůstali doma. Chtějí tak předejít chaosu z roku 2005, kdy při evakuaci před hurikánem Rita přišlo o život desetkrát více lidí, než v důsledku samotného živlu.

Nejohroženější je Galvestoneský záliv

Neobvykle naléhavá výzva se týká oblasti kolem Galvestonského zálivu v Texasu s městem Galveston, které podobná bouře před 108 lety takřka vymazala z mapy.

Ve vzdálenějším okolí Galvestonského zálivu by se mohla hladina moře zvednout až o 2,5 metru. Meteorologická služba odhaduje, že tato velká bouře zachvátí až 40 procent amerického pobřeží Mexického zálivu mezi oblastí Baffin Bay v Texasu a louisianským městem Morgan City. V přímém ohrožení je i čtyřmilionová aglomerace texaského města Houston zhruba 100 kilometrů ve vnitrozemí.

Ačkoli byl večer našeho času hurikán ještě více než 300 kilometrů od břehů, ve městě Freeport, které jako nedaleký Galveston leží na úzkém písečném ostrově, už vzedmutá voda zaplavila ulice. Z nízko položeného vnitrozemí mezi Freeportem a Houstonem opustilo dosud obydlí na 70 procent lidí. Velké starosti tam také vzbuzuje osud místních rafinerií a zásobníků plných ropy.

Varování před tropickou bouří bylo vydáno i pro oblast východně od Morgan City až k hranici mezi státy Mississippi a Alabama, tedy včetně města New Orleans a přilehlého jezera Pontchartrain.  

V důsledku hurikánu Ike zahynulo v minulých dnech v Karibiku na 80 lidí. V úterý se živel přehnal nad Kubou, kde zahubil čtyři osoby a způsobil rozsáhlé materiální škody.