Poslední komunistický polský prezident Jaruzelski před soudem

Varšava - Ve Varšavě dnes začal proces s posledním polským komunistickým prezidentem generálem Wojciechem Jaruzelským. Čelí obžalobě kvůli vyhlášení výjimečného stavu v Polsku v roce 1981. Během něj bylo zabito několik desítek Poláků. Exprezidentovi hrozí až deset let vězení. Pro několik dalších někdejších vysokých komunistických činitelů, kteří na lavici obžalovaných usedli spolu s Jaruzelským, připadají v úvahu i nižší tresty.

Generál při předběžném projednávání prohlásil, že odpovědnost za výjimečný stav bere na sebe. Omluvil se sice jeho obětem, ale trvá na tom, že výjimečný stav znamenal záchranu národa před katastrofou.  

Jak uvedl varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas, společně s Jaruzelským se před soudem mělo zodpovídat dalších sedm tehdejších vrcholných činitelů. Přišli pouze čtyři, mimo jiné i někdejší šéf polské komunistické strany Stanislaw Kania. Ministr vnitra z dob komunismu generál Czeslaw Kiszczak naopak dnes v soudní síni kvůli zdravotním problémům nebyl. Většině z obžalovaných je přes osmdesát let. Obhajoba tvrdí, že se nedopustili žádného zločinu, protože jednali v krajní nouzi.

Bývalí polští politici jsou obviněni ze spáchání „komunistických zločinů“,
z porušení ústavy a z vedení „organizované kriminální skupiny vojenského charakteru“, která vězněním odpůrců režimu porušovala lidská práva.

Čtyřiaosmdesátiletý Jaruzelski před zahájením procesu žádal, aby byl v případu vyslechnut například někdejší sovětský prezident Michail Gorbačov nebo bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Okresní soud mu vyhověl, ale odvolací soud na konci června toto rozhodnutí zrušil. Podle odborníků by povolávání nových svědků znamenalo odložení případu na neurčito.

Poláci jsou v názoru na Jaruzelského rozděleni

Jaruzelski v noci z 12. na 13. prosince 1981 vyhlásil výjimečný stav ve snaze paralyzovat sílící opoziční odborový svaz Solidarita. Moc v Polsku převzala vojenská rada a v následujících dnech bylo zadrženo více než 3 tisíce osob. Podniky vstoupily do stávky, propukly pouliční boje. Výjimečný stav, který formálně trval do července 1983, si podle obžaloby vyžádal okolo 90 obětí.

Podle Karase je polská veřejnost v názoru na Jaruzelského dlouhodobě rozdělena, přibývá ale Poláků ochotných mu odpustit. Pro jeho potrestání je naopak současná polská vládní garnitura v čele s prezidentem Lechem Kaczynským. Ta trvá na tom, aby byl Jaruzelski zbaven všech vojenských funkcí, byl mu odebrán vojenský důchod a šel do vězení.

Vydáno pod