Palinová pohrozila Rusku útokem, pokud by napadlo člena NATO

Washington - Sarah Palinová, republikánská kandidátka na viceprezidentku, ve svém prvním velkém televizním rozhovoru pro stanici ABC pohrozila Rusku, že pokud by napadlo některý z členských států NATO, přispěchali by ostatní členové na pomoc. A to by v budoucnu mohlo platit i pro Gruzii a Ukrajinu, kteří se o členství v alianci ucházejí. Přičlenění těchto dvou států k NATO v interview Palinová podpořila.

„Existuje taková dohoda, že jste-li členem NATO a nějaká jiná země se stane terčem útoku, musíte očekávat, že budete vyzváni přijít jí na pomoc,“ prohlásila Palinová s odkazem na nedávné události v Gruzii.

„V tomto případě musíme Gruzii vyjádřit podporu. Nemusí to nutně vést k válce, neměla by se opakovat studená válka, ale mohou být uplatněny ekonomické sankce a diplomatický tlak,“ doplnila Palinová.   

Sarah Palinová:

„Neměla by se opakovat studená válka.“

Palinová rovněž vyslovila obavy, že politika ruského premiéra Vladimira Putina má za cíl kontrolovat energetické dodávky, které směřují z Ruska nebo přes Rusko. „Kdybychom toto dopustili, bylo by to pro celý svět nebezpečné,“ varovala Palinová.

Palinová v interview vyzývala i k dalšímu vyvíjení tlaku na Írán a obhajovala americké letecké útoky na pákistánsko-afghánské hranici, při nichž v poslední době zahynuly i desítky civilistů. „Musíme dělat vše, co je v naší moci, abychom zastavili islámské extremisty a teroristy, kteří se pokoušejí zničit Ameriku a její spojence,“ podotkla.