Zuma je podle soudu nevinen, může kandidovat na prezidenta

Johannesburg - Jihoafrický soud dnes zamítl obvinění z účasti v korupční aféře, která byla vznesena vůči vůdci Afrického národního kongresu (ANC) Jacobovi Zumovi. Soud tak Zumovi umožnil, aby se v příštím roce ucházel o úřad prezidenta země. Má zároveň nárok, aby mu stát zaplatil soudní výlohy. Jihoafrická prokuratura zatím neuvedla, zda se proti rozhodnutí soudu odvolá.

„Je to vítězství demokracie. Je to vítězství našeho justičního systému,“ oznámil Zuma tisícům svých stoupenců, kteří na něho čekali před budovou soudu. Zároveň ale přiznal, že ho táhlé soudní řízení značně poznamenalo: „Cítím se jako zraněný válečník, mám rány po celém těle.“ Vzhledem k dominantnímu postavení ANC na jihoafrické politické scéně je Zuma jasným favoritem na post nového prezidenta, který se úřadu ujme příští rok.

Zuma byl mimo jiné obviněn z korupce, podvodů, vydírání a praní špinavých peněz. V roce 2005 byl jeho finanční poradce Schabir Shaik odsouzen k 15 letům vězení za korupci a podvody, do nichž byl údajně zapleten i Zuma. Podle obžaloby prý Zuma věděl, že Shaik pro něj žádal po francouzské zbrojní firmě Thint Holdings roční platby v přepočtu více než milion korun. Zuma za to prý svým vlivem zahladil prošetřování velkých jihoafrických zbrojních zakázek. Kvůli skandálu ho tehdy prezident Thabo Mbeki zbavil funkce viceprezidenta.

Soudce v jihoafrickém Pietermaritzburgu Chris Nicholson prohlásil, že existují důvody k domněnce, že rozhodnutí Zumu obvinit bylo motivováno politicky, na což poukazovali Zumovi stoupenci. Zároveň dodal, že Zumovo odvolání z funkce viceprezidenta bylo nespravedlivé.

Zuma se těší přízni mnoha chudých a nezaměstnaných Jihoafričanů, kteří už ztrácejí trpělivost s Mbekiho vládou. Toho obviňují, že svou politikou přináší prospěch jen úzké černošské elitě a ignoruje problémy ostatních obyvatel.

Vydáno pod