Učiní zřícený strop konec cestování europoslanců ze Štrasburku do Bruselu?

Štrasburk - Zřícení stropu v budově Evropského parlamentu oživilo debaty o cestování europoslanců mezi Bruselem a Štrasburkem. Část stropu se zřítila v hlavní zasedací místnosti začátkem srpna. Odborníci teď kontrolují technický stav celé budovy. Zatím prošli jen polovinu, a europoslanci tak i na druhé zářijové zasedání zůstávají v Bruselu.

Místo poslanců teď ve Štrasburku pracují dělníci. Na křeslech, kde sedávají politici, leží prach. Oprava stropu v hlavním sále už je u konce. Závady se ale našly i na chodbách, a tak je třeba víc času.

„Druhé zářijové zasedání proto bude také v Bruselu,“ prohlásil v Evropském parlamentu Hans-Gert Pöttering. Pak zazněl sálem potlesk. Pendlování mezi Bruselem a Štrasburkem totiž řadu poslanců obtěžuje. Europarlament si za něj vysloužil přezdívku cirkus na kolečkách. „Neradujte se předčasně, i v této budově se našla řada promáčených zdí. Chceme je zkontrolovat stejně pečlivě jako ve Štrasburku,“ pokračoval ale Pöttering.

Daňové poplatníky přijde cestování politiků mezi Bruselem a Štrasburkem v přepočtu na více než 5 miliard korun ročně. Jen dvě zářijová zasedání v Bruselu tak ušetří asi milion. Objevují se proto návrhy, učinit tomu přítrž. Někteří politici by nebyli proti, kdyby se sídlo ve Štrasburku zrušilo. Jenže sídlo parlamentu vynáší Štrasburku i okolí slušné peníze, a proto ho Francouzi nikdy neschválí.

„Kdyby se uzavřela nová dohoda, může být Štrasburk třeba hlavní město evropské justice. Parlamentní zasedání by pak mohla být kratší, ale vždycky alespoň nějaká,“ navrhuje místopředseda Evropského parlamentu Gérard Onesta.

Podle smluv má být 12 zasedání do roka ve Štrasburku. Délka není určená. Třeba hodinových jednání by se dalo stihnout dvanáct za jediný den. V kuloárech europarlamentu se proto dají najít originální řešení. S jedním takovým přišel britský konzervativní europoslanec. Zasedací místnost v Bruselu by prý stačilo přejmenovat na Štrasburk. Poslanci by tu zasedali víc než dvanáctkrát do roka a smlouvy by se nemusely měnit.