Ike zeslábl, v Texasu začínají záchranné práce

Houston - Hurikán Ike zeslábl nad pevninou Texasu na tropickou bouři. Ráno měl rychlost už jen 35 kilometrů za hodinu. Teď dorazil do státu Arkansas. V Texasu začali záchranáři převážet do bezpečí tisíce lidí, kteří odmítli evakuaci. Hurikán si doposud vyžádal dva lidské životy. Přívalové vlny včera zaplavily skoro celé město Galveston. V Houstonu, který leží desítky kilometrů od pobřeží, bouře vyvracela stromy, vysokým budovám se tříštila okna. Přes 4 miliony lidí byly bez elektřiny.

Hurikán zaplavil tisíce domů na pobřeží. Mnoho obytných domů se zřítilo, voda z ulic měst odnesla zaparkovaná auta.

V Texasu začínají po řádění hurikánu Ike záchranné práce. Záchranáři se na lodích, v nákladních autech a v helikoptérách snaží pomoci lidem, kteří ignorovali nařízení k evakuaci a navzdory varování, že setrvání v oblasti se rovná jisté smrti, zůstali ve svých domovech.

Hurikán zdevastoval houstonské mrakodrapy

Jak se hurikán blížil ke Galvestonskému zálivu a Houstonu, začali tito lidé volat o pomoc záchranáře. Ti se k nim ale mohli dostat teprve dnes. „Teď se musíme starat o osud lidí, kteří neposlechli nařízení. Přitom měli dost času na odchod. Je nešťastné, že se rozhodli zůstat,“ upozornil Steve LeBlanc z radnice ostrovního města Galvestonu. Ve městě nyní začínají lidé odklízet trosky, které tu zbyly ze zřícených domů.

Velké škody způsobil hurikán podle očekávání i na houstonských mrakodrapech. Z nejvyšší texaské budovy, 75patrové JPMorgan Chase Tower, padalo na ulici okenní sklo, polstrování sedadel, kusy stolních desek i dokumenty označené za „vysoce důvěrné“. Kvůli přerušeným dodávkám elektřiny, střepům a vyvráceným stromům na ulicích dnes v Houstonu vyhlásili týdenní zákaz nočního vycházení.

Oblíbeným místem pětačtyřicetiletého Jamese je nároží poblíž mrakodrapu. A protože tu strávil posledních dvanáct let, zůstal, i když do města mířila bouře. James tu řádění hurikánu přečkal. „Patřím mezi lidi, kteří přežijí všechno, tak jsem se ani nebál, i když to tady někdy bylo dost strašidelné,“ popisuje James.

Ropné společnosti Ike minul

Ropné společnosti kvůli hurikánu Ike zastavily v Texasu provoz ve 14 rafineriích. Preventivně bylo uzavřeno i 28 závodů na zpracování zemního plynu. Oko hurikánu ale oblast minulo, a proto zdejší ropný průmysl utrpěl jen malé škody. Přechod hurikánu nicméně zavinil růst cen pohonných hmot.

Americké ministerstvo energetiky proto oznámilo, že uvolní státní rezervy ropy, aby nenastal nedostatek paliv. Ministerstvo poskytne dvěma rafineriím, které nemají dostatek ropy kvůli hurikánům Ike a Gustav, 309 tisíc barelů.

Prezident George Bush vyhlásil Texas oblastí přírodní pohromy a nařídil vyslat do tohoto největšího státu USA federální pomoc. Ike postihl také západní a střední část státu Louisiana. Rozsah škod by se podle posledních odhadů mohl vyšplhat až na téměř dvě desítky miliard dolarů.