Olmert přirovnal útok na Palestince k pogromu

Jeruzalém - Na západním břehu Jordánu pobodal Palestinec židovského chlapce, odvetou byl pak útok židovských osadníků na palestinskou vesnici, kde postřelili nejméně tři lidi. Izraelský premiér Ehud Olmert dnes tento útok přirovnal k pogromu a varoval, že proti viníkům se bude postupovat tím nejtvrdším způsobem.

„V Izraeli nebudou žádné pogromy proti nežidovskému obyvatelstvu,“ prohlásil Olmert. „Je to nepřijatelné a izraelské pořádkové složky k tomuto incidentu budou přistupovat tím nejtvrdším způsobem,“ dodal.

Reagoval tak na sobotní odvetu za útok Palestince na židovského chlapce. Nejdříve palestinský útočník pobodal chlapce, ten byl hospitalizován v nemocnici. Židovští obyvatelé se za to chtěli Palestincům pomstít. Skupina osadníků tak vtrhla do palestinské vesnice, ze které útočník údajně pocházel, a začala napadat její obyvatele.

„Házeli kamení na domy. Rozbíjeli okna a stříleli na každého, kdo opustil svůj dům a snažil se pomoci sousedům,“ popsal útok jeden z Palestinců. Při zátahu byli postřeleni tři Palestinci.