Při střetech na severu Pákistánu 32 mrtvých včetně tří žen

Islámábád - Nejméně 32 lidí zabily pákistánské bezpečnostní síly při nedělních útocích proti skrýším ozbrojených radikálů na severu země. Oznámili to dnes oficiální pákistánští činitelé, podle nichž většina mrtvých jsou ozbrojenci. Zabity ale byly také nejméně tři ženy, píše agentura AP.

Nedělní akce pákistánské armády byly další částí vojenské ofenzivy proti kmenové oblasti Badžaur, která leží na hranicích s Afghánistánem. V této oblasti se údajně ukrývá i vůdce teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin. Operace se uskutečnila v době zvýšeného napětí mezi Islámábádem a Washingtonem. Spojené státy kritizují Pákistán, že nevystupuje dostatečně aktivně proti ozbrojencům, kteří si vybudovali základny na kmenových územích v Severozápadní pohraniční provincii.

Pákistán v této oblasti už v loňském roce zahájil vojenskou ofenzivu, na kterou ozbrojenci zareagovali zvýšeným počtem teroristických útoků. V posledních dvou měsících zahynuly během vládní ofenzivy v Badžauru stovky ozbrojených radikálů. Boje si vyžádaly také řadu civilních obětí. Úřady navíc odhadují, že téměř půl milionu lidí z oblasti kvůli rostoucímu násilí uteklo. Zdravotnické organizace varují, že mezi uprchlíky se mohou rozšířit cholera a průjmová onemocnění.