Šinavatrův švagr nominován na thajského premiéra

Bangkok - Thajská vládní Strana lidové moci (PPP) dnes oznámila, že do středeční volby nového premiéra nominuje Somčaje Vongsavata, který je švagrem bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, svrženého při převratu v roce 2006. Vongsavat je nyní prozatímním premiérem poté, co ústavní soud minulý týden zbavil úřadu premiéra Samaka Suntcharavedže kvůli střetu zájmů.

Nominace jednašedesátiletého Vongsavata pravděpodobně popudí opozici, která od května usiluje o svržení Suntcharavedžovy vlády s odůvodněním, že je jen loutkou v rukou Šinavatry. Ten se po vojenském převratu před dvěma lety uchýlil do exilu v Británii, aby se vyhnul možnému stíhání za korupci.

Opoziční Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), které iniciovalo protesty vedoucí ke svržení Šinavatry a jehož stoupenci už třetí týden okupují zahradu premiérského areálu v Bangkoku a demonstrují proti vládě, už dříve varovalo, že v úřadu vlády člena PPP nepřijme. „Všichni víme, kdo je Vongsavat. Suntcharavedž byl jenom jmenovaný zástupce (Šinavatry), ale Vongsavat je přímo napojený na Šinavatrovu rodinu,“ řekl novinářům oficiální činitel PAD Somsak Kosajsuk.