Chilská policie rozehnala demonstrace k 35. výročí Pinochetova převratu

Santiago - Tisíce Chilanů si v neděli v hlavním městě Santiagu připomněly 35. výročí převratu, který svrhl prezienta Salvadora Allendeho a vynesl k moci generála Augusta Pinocheta. Pochod byl zasvěcen třem tisícům lidí, kteří byli za sedmnáctileté vlády Pinochetova režimu zabiti nebo zmizeli. Akce před prezidentským palácem přerostla v násilí - demonstranti házeli na policisty kamení, ti je rozehnali vodními děly a slzným plynem.

Pinochet se dostal k moci vojenským převratem v září 1973, při němž byl svržen a zahynul demokraticky zvolený prezident Salvador Allende. Augusto Pinochet zemřel v roce 2006, za zločiny provázející jeho vládu nebyl nikdy souzen. Odhaduje se, že během jeho éry bylo zabito na 3000 lidí, 28 tisíc bylo mučeno a 200 tisíc lidí uprchlo do exilu.

Někteří zločinci Pinochetovy vlády nebyli dosud potrestáni. Rodiny obětí tvrdí, že obvinění vyvázli s příliš lehkými tresty. Za zločiny z období diktatury bylo zatím odsouzeno asi 20 členů bezpečnostních složek a do pondělí bylo vyšetřováno 380 lidí.