Papež se v závěru návštěvy Francie věnoval nemocným

Paříž - Papež Benedikt XVI. dnes v posvátných Lurdách na jihozápadě Francie navštívil starobylý hospic pro churavějící poutníky. V závěru své návštěvy Francie také odsloužil mši za všechny nemocné, kterým vyjádřil solidaritu a popřál silnou víru vstříc dalšímu osudu. Hlava římskokatolické církve se v Lurdách zapojila do vrcholících oslav 150. výročí údajného tamního zjevení Panny Marie.

O víkendu Benedikt XVI. navštívil chrám Nejsvětějšího srdce, kde byla slavná pastýřka pokřtěna, místo, kde rodina Soubirousových bydlela a také jeskyni, kde se Bernadettě Panna Marie prý mezi únorem a červencem 1858 osmnáctkrát zjevila. Zatímco v sobotu a v neděli papež vedl mše před zhruba 260 000 lidmi v Paříži a pak před asi 150.000 věřícími v Lurdách, dnes dopoledne odsloužil další opět v Lurdách zvláště pro nemocné.

Obřadu na prostranství před Růžencovou bazilikou se zúčastnilo několik tisíc hlavně tělesně nebo duševně postižených věřících, kteří se také každoročně sjíždějí do Lurd v naději na zázračné uzdravení. Voda z pramene na místě zjevení je prý schopna vyléčit i beznadějně nemocné. Církev zatím uznala 67 případů uzdravení po návštěvě Lurd za zázrak.

Benediktova návštěva ve Francii vyvolala smíšené pocity. Mluvčí opozičních socialistů Julie Dray obvinil papeže, že o víkendu v Lurdách pronesl hodně fundamentalistický projev. Prezidentovi Nicolasi Sarkozymu pak vyčinil, že si neudržoval „dostatečně velký odstup mezi církevní a veřejnou činností“.

Vydáno pod