Vědci odhalili skrytý navigační systém v mozku taxikářů

Londýn - Skupina britských vědců se v uplynulých měsících zabývala nezvyklým objektem svého výzkumu - mozky londýnských taxikářů. Pokusy ukázaly zajímavou skutečnost. V mysli řidičů existuje skrytý navigační systém, který navíc využívá různých částí mozku k odlišným úkonům. Taxikáři mají navíc mnohem více vyvinuté části mozku, které slouží pro navigaci a prostorové vnímání.

Odborníci pomocí magnetických scannerů zaznamenávali fyziologické změny v mozku taxikářů při vyhledávání cesty virtuální sítí londýnských ulic. Poté byla respondentům přehrána jejich jízda znovu a oni vyprávěli, na co v kterém okamžiku mysleli. Bylo zjištěno, že u řidičů dochází k aktivaci určité části mozku při výběru příslušné trasy, jiná oblast mozku je aktivována při pohledu na povědomé objekty sloužící jako orientační body či při posuzování zákazníků.

Již dřívější studie ukázaly, že taxikáři mají větší hippocampus, tedy část mozku, jež hraje důležitou roli při navigaci. Mozek navíc řidičům taxi díky povolání „roste“ s tím, jak shromažďují podrobné informace nutné při hledání cesty labyrintem ulic. „Dychtili jsme dostat se dál a pozorovat aktivitu probíhající uvnitř mozku taxikářů při jejich práci,“ uvedl Hugo Spiers z University College London o výzkumu provedeném u dvacítky šoférů. „Snažili jsme se definovat společné myšlenky taxikářů při průjezdu městem a spojit je s konkrétním časem a místem,“ dodal.

Metoda zvaná funkční magnetická rezonance (fMRI) odhalila, že hippocampus řidičů byl aktivní tehdy, když taxikáři poprvé plánovali cestu nebo když museli zcela změnit cíl během jízdy. Jiná oblast mozku byla aktivní, když se řidiči dostali do nečekané situace - například na ucpanou křižovatku. Další část mozku pomáhala řidičům sledovat, jak blízko jsou k cíli cesty a s blížícím se cílem se jeho aktivita zvyšovala. Uvedená studie poskytuje nové informace o specifických rolích jednotlivých oblastí mozku u expertů na navigaci mezi lidmi.