Spory v ukrajinské koalici pokračují, do země míří Mirek Topolánek

Kyjev - Téměř dva týdny poté, co strana ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka oznámila, že opouští vládu vedenou premiérkou Julijí Tymošenkovou, je řešení koaliční krize stále v nedohlednu. O víkendu totiž vypršela desetidenní lhůta, během níž mohli prozápadní vládní partneři vyřešit své spory a parlamentní strany mají nyní měsíc na jednání o nové vládě. Pokud se ji nepodaří sestavit, čekají Ukrajinu další předčasné parlamentní volby.

Právě v období vážné politické krize dnes na Ukrajinu odjíždí český premiér Mirek Topolánek. Ten má naprogramu během úterý a středy jednání s hlavními představiteli země, s premiérkou Tymošenkovou, s prezidentem Juščenkem i s předákem opozice Viktorem Janukovyčem.

Prezidentova parlamentní frakce Naše Ukrajina-Národní sebeobrana se rozhodla kabinet opustit začátkem září na protest proti schválení série zákonů, které usnadňují odvolání prezidenta a oslabují jeho pravomoci ve prospěch vlády. Ty prosadil Blok Julije Tymošenkové a Janukovyčova proruská Strana regionů.

Juščenko vzápětí tento krok označil za politický a ústavní převrat a obvinil premiérku, že záměrným spojením s proruskou opozicí dělá ústupky Moskvě. Právě prezident intenzivně prosazuje vstup Ukrajiny do NATO. Po nedávné invazi ruské armády do Gruzie se stal spolu s vedoucími západními politiky jedním z neostřejších kritiků ruského postupu. V souvislosti s premiérčiným zdrženlivým postojem k rusko-gruzínskému konfliktu hovořil dokonce o velezradě.

Předčasné volby by mohly ukrajinskou politickou scénu dost proměnit. Podle výsledků zveřejněných během uplynulého víkendu by premiérčin prozápadní blok nyní ve volbách získal 24,1 procenta hlasů a Janukovyčova Strana regionů 23,3 procenta hlasů. Naopak Juščenkova Naše Ukrajina má podporu pouhých 3,8 procenta voličů.