EU pošle do Gruzie pozorovatele a půl miliardy eur

Brusel - O rusko-gruzínské krizi a jejích dopadech jednali v Bruselu ministři zahraničí zemí EU. Domluvili se na rychlém vyslání unijní pozorovatelské mise o síle 200 osob do Gruzie. Praha by chtěla poslat desítku z nich. Evropská komise také poskytne Gruzii do roku 2010 pomoc ve výši až 500 milionů eur.

Co se pomoci Gruzii poškozené ozbrojeným konfliktem s Ruskem týká, Praha už rozhodla o poskytnutí přibližně šesti milionů eur (téměř 145 milionů korun). Už dříve také uvolnila několik milionů korun na bezprostřední humanitární pomoc této kavkazské zemi.

Pozorovatelská mise by měla být na místě do prvního října s tím, že by v Gruzii měla působit jeden rok. Bude dohlížet na to, zda jsou naplňovány podmínky rusko-gruzínského příměří, tedy například stahování ruských vojsk. Také bude sledovat dodržování lidských práv.

Ministři se dnes zabývali také svoláním dárcovské konference na pomoc Gruzii poškozené srpnovým ozbrojeným konfliktem s Moskvou. Nakonec se bude konat v Bruselu. Původně ji chtěla pořádat Praha. Z praktických důvodů prý ale bude lepší, pokud se uskuteční v belgické metropoli. Datum zatím není určeno. Zřejmě to však bude někdy v první půlce října, tedy krátce před konáním summitu EU, jenž je plánován na 15. a 16. října.