Inspektoři OSN stále nemohou k íránským jaderným zařízením

Vídeň – Mezinárodní agentura pro atomovou energii není schopna ověřit, jestli Írán pracuje na výrobě jaderné zbraně. Teherán podle její nejnovější zprávy obohacuje uran a blokuje snahy o prověření jeho jaderného programu. Bílý dům po zveřejnění textu pohrozil Íránu dalšími sankcemi. Podle Teheránu ale nese na zablokování odpovědnost MAAE a trvá na tom, že jaderná zařízení chce použít pro mírové účely.

Zpráva, kterou zveřejnili inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii, je určena radě guvernérů MAAE a Radě bezpečnosti OSN. Právě kvůli blokování inspekcí uvalila OSN již několikrát na Írán sankce. O tom, jak dále postupovat, bude jednat rada guvernérů příští týden.

V šestistránkové zprávě uvádějí inspektoři, že Írán má nyní k dispozici třetinové množství obohaceného uranu potřebného k výrobě jaderné zbraně. Upozorňuje také na to, že Írán dále rozšiřuje kapacitu obohacování, ačkoli ho MAAE a Rada bezpečnosti OSN opakovaně žádaly, aby se této technologie vzdal výměnou za ekonomické výhody. Teherán trvá na tom, že chce obohacený uran využívat pouze k výrobě elektřiny.

Podle zprávy je nyní v íránském jaderném zařízení v Natanzu v provozu plně šest tisíc centrifug na obohacování uranu. Podle odborníků stačí poloviční počet těchto zařízení k vytvoření atomové bomby během roku a půl.