Pět exministrů zahraničí USA vyzvalo k dialogu s Íránem

Washington - Pět bývalých šéfů diplomacie USA se v pondělí na diskuzním fóru pořádaném Univerzitou George Washingtona usneslo, že budoucí prezident Spojených států a jeho administrativa by měli zahájit rozhovory s Íránem. Informovala o tom agentura Reuters.

Nynější americká vláda v čele s prezidentem Georgem Bushem rozhovory s Íránem odmítá. V roce 2002 Bush označil Írán spolu a Irákem a Severní Koreou za „osu zla,“ která se snaží získat zbraně hromadného ničení. Začít komunikovat s Íránem je důležité, protože vojenský zásah není řešením, shodli se ve Washingtonu Colin Powell, Madeleine Albrightová, Warren Christopher, James Baker a Henry Kissinger.

„Upřímně řečeno, vojenské možnosti jsou velmi žalostné. Touto cestou nechceme jít,“ řekl Christopher, bývalý šéf americké diplomacie za vlády prezidenta Billa Clintona. S Íránem chce jednat i Colin Powell, který šéfoval americké diplomacii v letech 2001 až 2005. 

Spor o to, zdali by USA měly začít jednat s Íránem, se stal důležitým tématem listopadových prezidentských voleb v USA. Zatímco demokratický kandidát na prezidenta Barack Obama by v případě zvolení podle svých slov začal jednat s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem a dalšími „nepřáteli“ USA, jeho republikánský soupeř John McCain to odmítá.