Nigerijští povstalci vyhlásili ropnou válku

Lagos - Nigerijští povstalci z Hnutí za osvobození delty Nigeru (MEND) vyhlásili "ropnou vláku" nadnárodním společnostem a tamnímu kabinetu. Od soboty útočí na těžební plošiny v deltě africké řeky Nigeru, která je bohatá na ložiska ropy. Zničili už několik ropovodů, vláda na jejich potlačení vyslala armádu. Členové ostrahy ropných zařízení odhadují, že v bojích od soboty padlo přes sto lidí - povstalců i vojáků. Armáda o svých ztrátách nemluví.

Povstalci v pondělí zaútočili na ropnou stanici společnosti Royal Dutch Shell v Alakiri. Útok si vyžádal dvě oběti na životech, sto zaměstnanců muselo být evakuováno. Zařízení bylo poškozeno. Útok na svou ropnou plošinu potvrdila i americká petrochemická společnost Chevron. Podle bezpečnostních zdrojů při tom byli zabiti dva její zaměstnanci. Těžební společnosti v deltě upozornily mezinárodní lodě, aby do oblasti raději nevplouvaly.

Rebelům se častými bombovými útoky na ropná zařízení podařilo v posledních dvou letech snížit dodávky ropy z Nigérie až o dvacet procent a napomáhají tak ke zvyšování světových cen energií. MEND o sobě dala poprvé vědět v roce 2005, kdy při útoku na ropovod firmy Shell zabila osm lidí. Povstalci také opakovaně unášejí a zase propuštějí desítky zahraničních těžařů, až teď ale začali mluvit o otevřené válce.

Delta Nigeru je území rozlohou srovnatelné s Českou republikou a žije zde 31 milionů lidí. Jak ve Studiu ČT24 uvedl zpravodaj Jakub Szántó, hnutí MEND vzniklo na etnickém základě a sdružuje především příslušníky Idžawů, kteří deltu obývají, ale nevidí ani zlomek z velkých ropných zisků. Jde o nesourodé seskupení zahrnující i teroristy a kriminální živly. Finance získávají především prodejem ropy kradené z navrtaných ropovodů. Těch je v deltě kolem 5000 kilometrů, a není je proto možné uhlídat. V rukách zlodějů a pašeráků končí údajně až deset procent nigerijské ropné produkce.

Nigérie je osmým největším exportérem ropy na světě, čtvrtým největším vývozcem do USA a společně s Angolou největším producentem ropy v Africe. Ropa se tu těží od 60. let, místní obyvatelstvo ale stále žije ve velké chudobě. MEND svaluje vinu především na petrochemické společnosti a požaduje, aby místním obyvatelům připadl přiměřený podíl ze zisku z těžby. Mnozí pozorovatelé však tvrdí, že povstalcům jde jen o vlastní obohacení. Povstalci prohlašují, že k míru povede jen spravedlnost, respekt a dialog.

Vydáno pod