Akademici kritizují rozhodování při výběru sponzorovaných projektů

Praha - Mezi zástupci Akademie věd České republiky (AV) a ministerstvem školství se v těchto dnech rozhořel spor ohledně využití peněz z evropských fondů, které mají být určeny pro vědecké projekty. Hlavním nedostatkem jsou podle akademiků nejasná kritéria při výběru sponzorovaných projektů. Ministerstvo se vůči kritice ohrazuje, neboť podle něj AV pouze sleduje své vlastní zájmy. Celková výše evropských grantů činí zhruba 16 miliard korun. Ty mají být čerpány až do roku 2012.

Mezinárodní vědecká komise vybrala doposud 13 projektů, které mohou být financovány z evropských peněz. Každý z nich vyjde zhruba na 50 milionů eur. Instituci v čele s Václavem Pačesem vadí podezřelý verdikt ohledně dvou projektů. Zatímco CEITECH (středoevropský institut) byl zvláštní komisí schválen jako hoden finanční podpory, druhý z nich, CESLAB (středoevropská synchrotronová laboratoř), byl z elitního seznamu vyřazen. AV se ohrazuje, že ortel nad CESLABEM nebyl objektivní.

Obě strany se navzájem napadají kvůli možnému úzkému spojení s projekty. Ministerstvo tvrdí, že akademie se osobně angažuje právě v odmítnutém projektu. AV se naopak ohrazuje vůči Janu Vitulovi, který má na starost přerozdělování peněz a osobně je prý spjat s úspěšným projektem CEILEB. „Pan Vitula nemá žádný pracovněprávní poměr ke společnosti CEITECH,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová.

Za současným ředitelem sekce řízení operačních programů EU stojí také ministr Ondřej Liška a odkazuje na nestrannost mezinárodní komise. Podle ministerstva je CESLAB časově a finančně velmi náročný. Akademie podle samotného Vituly má dosud přidělen rozpočet ve výši 10 miliard korun a nově žádá o dalších sedm miliard na nové projekty. V polovině příštího roku má dojít k definitivnímu ukončení výběru a ke stanovení výše dotovaných částek. Vše nasvědčuje tomu, že konečné slovo zazní z Evropské unie.

Jedním z dakších projektů, které dnes ministerstvo zařadilo do seznamu, je projekt laseru (ELITPALS), který v současnosti v dané kvalitě na světě neexistuje, uvedl úřad. Dalším je Biotechnologické a biomedicínské centrum (BIOCEV), které má vzniknout ve spolupráci Akademie věd a Univerzity Karlovy ve Vestci u Prahy.