Thajsko má nového premiéra, opozici se ale nelíbí

Bangkok - Thajsko má nového premiéra. Nejvíc poslaneckých hlasů získal kandidát vládní Strany lidové moci Somčaj Vongsavat. Nový předseda vlády je kandidátem vládní Strany lidové moci (PPP) a švagrem bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, kterého svrhla armáda při převratu v roce 2006. Vongsavat nahradí ve funkci Samaka Suntcharavedže, kterého ústavní soud zbavil úřadu kvůli střetu zájmů. Poslanci zvolili Vongsavata poměrem 298 ku 163 hlasům. Opozice ale člena PPP v čele vlády odmítá.

Nový premiér vyzval Thajsko k národnímu usmíření a ukončení politické krize, která zemi provází od roku 2006. „Pro Thajsko nastal čas k usmíření. Necítíme k sobě vzájemnou nenávist, proto bychom neměli dovolit hněvu, aby nám zabránil řešit bezprostřední problémy, jimž země čelí,“ řekl novinářům Vongsavat, který poslední týden zastával úřad prozatímního předsedy vlády.

Volba jednašedesátiletého politika pravděpodobně popudí opozici, která od května usilovala o svržení Suntcharavedžovy vlády s odůvodněním, že je jen loutkou v rukou Šinavatry. Ten se po vojenském převratu před dvěma lety uchýlil do exilu, aby se vyhnul stíhání za korupci. Nejvyšší soud měl dnes vynést rozsudek proti Šinavatrovi za údajné zneužití pravomocí, ale rozhodnutí odložil na 21. října.

Opoziční Lidové spojenectví pro demokracii (PAD), které iniciovalo protesty vedoucí ke svržení Šinavatry, a jehož stoupenci od 26. srpna okupují zahradu premiérského areálu v Bangkoku a demonstrují proti vládě, už dříve varovalo, že v úřadu předsedy vlády člena PPP nepřijme. Okupace komplexu podle opozice bude pokračovat „dokud nebudou pryč poslední zbytky Šinavatrova režimu“.

  • Thajský parlament volí nového premiéra. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/415/41455.jpg
  • Thajští demonstranti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/415/41459.jpg