Skandál v Norsku: Ministerstvo zveřejnilo rodná čísla občanů

Oslo - Norská vláda přiznala pochybení, které se svou závažností rovná nedávným skandálům s únikem utajovaných dat občanů ve Velké Británii. Norské ministerstvo financí totiž k pravidelné zprávě o výši ročních příjmů a daňových platbách ekonomicky aktivních občanů zveřejnilo i utajovaná rodná čísla všech těchto občanů. Ministerstvo se už daňovým plátcům omluvilo, odborníci ale upozorňují, že dopad tohoto pochybení z hlediska hospodářské kriminality může být nedozírný.

Ministerstvo jako obvykle rozeslal nejdůležitějším médiím v zemi CD-ROM s údaji o příjmech a daních 3,9 milionu Norů, aby z nich mohli zpracovat oblíbenou zprávu o tom, jak si který politik nebo celebrita za uplynulý rok polepšili, respektive pohoršili. V Norsku je totiž ze zákona výše ročních příjmů a daní každého občana veřejně přístupná. Každý se může podívat, kolik nahlásil ke zdanění jeho kolega, tchýně, učitel, premiér nebo i celebrity, jako herečka Liv Ullmannová. Omylem se ale k údajům dostala i rodná čísla.

Největší skandál s ochranou osobnosti

Úřad obratem zaslal všem médiím výzvu, aby údaje nepoužívala a nosiče obratem vrátila, to už ale bylo málo platné. Nikdo nedokáže zaručit, že se údaje nedostanou do rukou organizovaného zločinu. Díky znalosti jména a k němu příslušejícího rodného čísla mohou být nyní napadány bankovní účty, pojištění, počítačové systémy obecně i systém identifikace osob.

„Je to největší skandál s ochranou osobnosti v dosavadních dějinách Norska,“ prohlásil opoziční politik, bývalý ministr Lars Sponheim.