Obvinění proti Karadžičovi se zřejmě rozšíří

Haag - Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić, který čelí obvinění z válečných zločinů včetně genocidy, se dnes potřetí objevil před soudem v nizozemském Haagu. Opětovně trval na tom, že mu Spojené státy a OSN slíbily právní imunitu, a jeho proces by tedy neměl vůbec začít. Žalobci dnes také oznámili, že do pondělí předloží aktualizované znění obžaloby, kterou zřejmě doplní o nová obvinění. To by ale mohlo oddálit začátek procesu.

Poté, co soudci Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v pondělí obdrží návrh obžaloby, musí zvážit, zda ji schválí a Karadžić se poté k případným dalším obviněním musí vyjádřit. Stávající obžaloba vůči bývalému bosenskosrbskému předákovi z roku 2000 obsahuje jedenáct obvinění, mezi nimiž jsou dvě z genocidy; jedno se týká třiapůlletého obklíčení a ostřelování Sarajeva a druhé masakru téměř 8 tisíc Muslimů v Srebrenici v roce 1995. Tento návrh musí být podle žalobců znovu doplněn o důkazy získané v posledních letech.

Karadžić během dnešního hodinového slyšení mimo jiné prohlásil, že si chce obstarat důkazy na podporu svého tvrzení, že mu bývalý americký vyjednávač Richard Holbrooke před více než deseti lety zajistil imunitu před stíháním výměnou za slib, že se plně stáhne z politického a veřejného života.

Holbrooke to už dříve důrazně popřel. S dohodou měli podle Karadžiče souhlasit všichni členové Rady bezpečnosti OSN. Soudci dnes zpochybnili, že by Holbrooke, i v případě existence takové dohody, měl právo jí vůbec navrhnout. Údajná dohoda by podle nich navíc neměla žádný vliv na jednání haagského tribunálu.

Podle Karadžiče, který se na přelíčení objevil v tmavém obleku, kravatě a růžové košili, se ho Severoatlantická aliance pokusila zlikvidovat poté, co haagský tribunál odmítl pokusy zabránit jeho stíhání. Žádné další podrobnosti k tomu neuvedl. Při dnešním slyšení také bývalý bosenskosrbský politik znovu potvrdil, že si sám povede obhajobu, ale využije zřejmě i pomoc právních poradců.  

Radovan Karadžić:

„Musím proces držet ve svých rukou.“

Karadžičův srbský právní poradce Toma Fila odhadl, že náklady za právní pomoc obžalovanému se vyšplhají zhruba na jeden milion eur (asi 24 milionů korun). Polovinu z této částky by přitom podle něj měl uhradit soud v Haagu, zbytek zaplatí Karadžičova rodina s pomocí darů. Soud s Karadžičem by měl začít počátkem příštího roku po dokončení procedurálních příprav.

Podle některých expertů se Karadžić bude snažit zahájení procesu oddálit a využít ho potom především k prezentování svých názorů na konflikt. Prokurátoři a soudci se naopak budou snažit jednání urychlit, aby se vyhnuli zdlouhavému řízení jako v případě bývalého jugoslávského a srbského předáka Slobodana Miloševiče. Soud s Miloševičem se vlekl čtyři roky a obžalovaný nakonec zemřel v roce 2006 ještě před vynesením rozsudku.

Vydáno pod