Bolívie na americké drogové listině

La Paz - Bolivijský prezident Evo Morales dnes ostře odsoudil úterní rozhodnutí americké vlády zařadit Bolívii na černou listinu zemí, které loni nedodržely své závazky v omezení produkce drog. Přiostřil tak napětí ve vztazích mezi La Pazem a Washingtonem, které vypuklo minulý týden po vzájemném vyhoštění velvyslanců.

Bolivijský prezident odsoudil americké rozhodnutí jako čistě politické. Upozornil, že USA jsou jedním z největších odbytišť kokainu na světě. U amerického spojence Kolumbie podle Moralese loni stoupla produkce koky mnohem více než v Bolívii.

Na seznamu se objevily také Venezuela a Barma. Americká protidrogová pomoc Bolívii však přerušena nebude. Ročně proudí na boj proti drogám ze Spojených států do Bolívie okolo 55 milionů dolarů (zhruba 940 milionů korun).

Drogový zátah v Mexiku přinesl „ovoce“

Američtí protidrogoví pracovníci zadrželi v Mexiku 175 lidí a zabavili desítky milionů dolarů v hotovosti. Během předem plánované operace se podařilo zabavit 16 tisíc kilogramů kokainu a více než 450 kilogramů metamfamínu. Cena kokainu na pouličním trhu by dosáhla 320 milionů dolarů. Zátah byl výsledkem patnáctiměsíční operace.

Vydáno pod