Kamion na Ovocném trhu nabízí sondu do mozku schizofreniků

Praha - Světový zdravotnický kongres připravil pro Pražany ojedinělý projekt. Organizátoři sestavili v útrobách černého přívěsu interaktivní představení, které za pomoci audiovizuálních podnětů přiblíží zájemcům pocity a stavy lidí postižených schizofrenií. Unikátní projekt objíždí celou Evropu. Na pražském Ovocném trhu bude stát až do soboty. V neděli se přesune do blízkosti Kongresového centra.

Při pětiminutovém promítání se lidé vcítí do fungování poškozeného mozku, který produkuje klamavé podněty, pocity nebezpečí či tajemné vnitřní hlasy. Podle týmu organizátorů však kamionová projekce představuje pouze zlomek toho, co schizofrenik prožívá každodenně. „Schizofrenie se projevuje poruchami myšlení, vnímání a emotivity, pacienti mají třeba pocit, že je někdo pronásleduje, mohou mít sluchové i vizuální halucinace. Je to takové okno, který ukazuje, jak pacient může prožívat něco, co se nám zdá jako velmi jednoduché,“ uvedl psychiatr Jan Vevera.

V Česku touto nemocí trpí desetitisíce lidí. Světové statistiky výskytu schizofrenie uvádějí 1% nezávisle na populaci. Při pokročilém stadiu je nutná hospitalizace a dlouhodobé užívání antipsychotických léků. Rozpad vnímání reality a prolínání představ spolu s užíváním silných léků může způsobovat také cukrovku, hormonální nerovnováhu či přibírání na váze.

Právě léky nové generace a jejich vedlejší účinky jsou podle Vevery živým tématem všech psychiatrických kongresů. Letošní konference, konaná právě v Kongresovém centru, nebude podle znalců výjimkou. Ponořit se do mysli duševně nemocných lidí je možno od středy do neděle vždy od 10:00 do 18:00.