Britští labouristé jsou rozpolcení

Londýn - Britský premiér Gordon Brown má plné ruce práce - nejen s agendou své ostrovní země, ale hlavně se svou stranou. Labouristy čeká příští týden klíčový konvent, který by měl Browna potvrdit ve funkci. Jestli se tak stane, je ale otázka. Ve straně sílí hlasy, že by to nemělo být potvrzení, ale souboj kandidátů.

Delegáti konference by podle některých labouristů měli lídra strany vybírat z několika uchazečů, nejen pouze potvrdit ve funkci Gordona Browna. Podle pozorovatelů jsou současné problémy Labour Party zapříčiněné tím, že je u moci už 11 let a část voličů už zkrátka nudí. Další věc je, že Gordon Brown nedokázal naplnit naděje, které s ním jak část voličů, tak i část spolustraníků spojovala.

Do současné neutěšené situace se projevil také krach americké burzy, který má na Spojené království poměrně silný dopad. Voliči jsou podráždění rostoucími cenami obilí, ropy a zemního plynu.

Spolupracovník ČT ve Velké Británii Ivan Kytka si nemyslí, že by k volení lídra na blížící se konferenci došlo. Podle něj na to mají labouristé příliš silné instinkty sebezáchovy na to, aby se hádali, když jsou na ně upřeny všechny kamery ve Velké Británii. Otázkou ovšem je, co se stane na konci konference, nebo ihned po jejím závěru.