Rusko znovu rozvířilo spory o Arktidu

Moskva - Rusko si chce svou pozici na severním pólu upevnit novým zákonem. Jakou část Arktidy zabere a zahrne do svých rezerv pro 21. století, to bude podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva jasné ještě tento rok. Tahanice o sporné království Severního ledového oceánu vedou ještě Norsko, Dánsko, Spojené státy a Kanada.

Důvodem sporů o toto území jsou štědrá naleziště nerostného bohatství. Vědci odhadují, že to může být až 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zemního plynu.

Podle mezinárodního práva mohou všechny země, které sousedí s Arktidou, využívat pásmo do vzdálenosti 320 kilometrů severně od jejich pobřeží. Moskva by ale evidentně chtěla víc. Na ostrovech Františka Josefa dokonce nedávno nechala vybudovat nejsevernější stanici Federální bezpečnostní služby.

Už loni v srpnu se navíc ruská expedice jako první dostala na dno pod severním pólem. V hloubce 4 261 metrů tam umístila ruskou vlajku z titanu. Polárníci tak chtěli dokázat, že území pod pólem je spojeno s kontinentálním šelfem, na kterém Rusko leží.