Topolánek ve Španělsku jednal o předsednictví EU

Madrid - Premiér Mirek Topolánek dnes na své návštěvě Španělska představil svému protějšku José Luisovi Rodríguezovi Zapaterovi priority českého předsednictví Evropské unie. Topolánek se Zapaterem nasadili poměrně diplomatický tón a tvrdí, že fakt, že Česko ještě neschválilo lisabonskou smlouvu, nebrání tomu, aby úspěšně předsedalo EU.

„Musím říct, že jsme se dotkli celé řady otázek, řešili jsme agendu konkurenceschopnosti EU, otázek, které za našeho předsednictví budou pokračováním těch předsednictví minulých. Fakticky jsme řešili vazbu mezi českým a španělským předsednictvím,“ uvedl Topolánek

Zapatera dnes Topolánek pozval na návštěvu České republiky. Španělský premiér tak prý bude mít možnost nejen obdivovat krásy Prahy, ale také se z první ruky seznámí s názory české politické reprezentace.

Španělsko je jen jednou ze zemí, které český premiér před předsednictvím sedmadvacítky navštíví v rámci tzv. „tour de capitales“. Španělsko je mezi těmito zeměmi výjimečné tím, že unii bude předsedat hned po Česku a Švédsku. „Očekává se tedy, že by mnohé z projektů, které chce Španělsko dokončit, měla iniciovat už Česká republika,“ vysvětluje Kanda. Jedná se především o projekty z oblasti ekonomiky, energetiky, životního prostředí a podobně.

Vedle návštěvy Zapatera a španělského krále Juana Carlose Topolánka čeká přednáška na prestižním Instituto de Empresa Business School.

Vydáno pod