Do e-mailové schránky Palinové se vloupali hackeři

Washington - Do soukromé e-mailové pošty kandidátky na republikánskou viceprezidentku Sarah Palinové se vloupali hackeři. Ze schránky poslali několik vzkazů a rodinných fotografií aljašské guvernérky. Lidé z republikánské kampaně Johna McCaina se o případu vyjádřili jako o "šokující invazi do soukromí guvernérky a zneuctění práva".

Zpráva o vloupání do e-mailové schránky přišla v době, kdy se řeší, zda Palinová e-mail nepoužívala k vyřizování státnických záležitostí. Podle amerického práva se totiž všechny e-maily, týkající se jejích pracovních záležitostí coby guvernérky, musí archivovat. Palinová má navíc další problém - na Aljašce řeší, zda v pozici hlavní představitelky státu nezneužila své pravomoce.

John McCain už všechny, kdo obdrželi e-mail, který hackeři odeslali ze schránky Palinové, vyzval ke zničení jeho obsahu. Ke vloupání se přihlásila skupina říkající si Anonymous. Prozatím není jasné, jak přesně se skupina do schránky Palinové dostala. Anonymous mají tento rok na svědomí i internetové útoky na scientologickou církev.