Ročně v EU na předávkování drogou umírá 7500 lidí

Brusel - V Evropské unii každý rok na předávkování drogami umírá kolem 7500 lidí. Nejnovější dostupná data podle dnešního prohlášení Evropské komise také ukazují, že zatímco užívání heroinu či marihuany v zemích unie klesá či se stabilizovalo, tak naopak v řadě států je stále oblíbenější kokain. Plán, který dnes proto EK přijala pro boj s drogami v příštích třech letech, vyzývá mimo jiné ke zlepšení prevence či zlepšení spolupráce mezi členskými státy.

Brusel by chtěl do protidrogových kampaní, které v rámci svého plánu chce uskutečnit v blízké budoucnosti, nalákat třeba známé herce či zpěváky. Celebrity se prý už osvědčily například u kampaní za bezpečnou jízdu, v nichž vystupovali piloti Formule 1.

Boj proti drogám spadá v rámci EU čistě do kompetencí členských států, avšak Brusel vypracovává určité společné strategie či pomáhá s koordinací výměny informací mezi státy. V Česku se loni předávkovaly čtyři desítky osob.

Podle údajů z Bruselu jsou třeba mladí Češi do 24 let v kouření marihuany ve srovnání s jinými Evropany na čele pomyslného žebříčku. Česka se ale zatím příliš netýká znepokojující trend narůstajícího množství uživatelů druhé nejrozšířenější drogy v EU - kokainu. Tento trend je patrný třeba ve Francii, Británii či Španělsku.

Množství lidí, kteří v EU berou či alespoň někdy okusili drogy:

▲ marihuanu vyzkoušelo zhruba 70 milionů

▲ kokain vyzkoušelo 12 milionů

▲ extázi vyzkoušelo 9,5 milionu lidí

Vydáno pod