Rusko zablokovalo vyslání dalších pozorovatelů OBSE na Kavkaz

Vídeň - Rusko dnes ve Vídni na zasedání stálé rady Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zablokovalo vyslání dalších pozorovatelů do Gruzie. Před zasedáním se podle diplomatických zdrojů sice zástupci Moskvy a Tbilisi dohodli na kompromisním řešení, v poslední chvíli však dohoda ztroskotala. Ruský zástupce vyjádřil přání umožnit přístup do Jižní Osetie pouze pozorovatelům Evropské unie, nikoli však OBSE.

OBSE má v Gruzii 28 vojenských pozorovatelů. Po srpnovém konfliktu mezi Ruskem a Gruzií kvůli Jižní Osetii navrhl současný předseda OBSE - finský ministr zahraničí Alexander Stubb - zvýšení jejich počtu na sto.

Podle diplomatů je pravděpodobnou příčinou skutečnost, že v pozorovatelské misi EU nebudou zastoupeny Spojené státy, zatímco v misi OBSE, jejímž členem jsou i USA, by zřejmě byli také Američané. Moskva dala najevo, že spolupráce s EU je pro ni jednodušší než s organizací, v níž je zastoupen i Washington.

Na dnešním zasedání stálé rady OBSE vystoupili poprvé od začátku krize kolem Gruzie také zástupci Běloruska a Kyrgyzstánu. Obě delegace v rozpravě ocenily roli Ruska při obnovení míru na Kavkazu.