Zpronevěra peněz ohrožuje slovenskou olympiádu sluchově postižených

Bratislava - Slovenskem otřásla aféra kolem sluchově postižených sportovců. Prezident jejich výboru  zřejmě zpronevěřil skoro 50 miliónů korun z konta organizace. Ten samý výbor přitom ještě minulý týden uspořádal mezinárodní kongres, aby dokázal, že slovenští neslyšící mohou pořádat olympiádu.

Byla to pompézní akce, předkrm, který měl navnadit na olympiádu sluchově postižených ve Vysokých Tatrách, která se měla konat už za tři roky. Jednou z podmínek konání bylo prokázaní finanční zabezpečenosti. Tu sluchově postižení splnili. Dokázal ji ale nemohli - peníze získané od sponzorů totiž prezident výboru a notář zpronevěřili.

Způsobená škoda byla 48,5 milionů korun. Vyšetřovatel úřadu proti organizovanému  zločinu obvinil dvě osoby ze zločinu zpronevěry. Prezident deafolympijského výboru Jaromír Ruda je ve vazbě, notáře stíhají na svobodě. Co se stalo s penězi, policie zatím nesdělila. Jaká bude budoucnost výboru sluchově postižených, nikdo neví. O klubu rozhodoval jen jeho ředitel Ruda.

Výbor přišel o pověst i sídlo

„Je mi líto těch neslyšících sportovců. Olympiáda byla dobře rozjetá, sportovci svědomitě pracovali. Budeme se snažit zachránit, co se dá, ale vypadá to velice špatně,“ vzkázal sportovcům Ladislav Hlavatý, tajemník sportovního klubu neslyšících.

Deafolympijský výbor přišel zřejmě i o sídlo. Na budově v lukrativní části Bratislavy zmizely tabule s názvem instituce, telefony nikdo nezvedá. Výbor neplatil nájemné, a tak ho správce budovy vystěhoval.

Problémy měl výbor už minimálně čtyři roky. „Tehdy jsem požádal o audit ministerstvo školství. Ministerstvu jsem dal stanovisko, že s panem Rudou nemůžu spolupracovat, že tento výbor měl i finanční problémy,“ říká Lubomír Vallo, bývalý sekretář Slovenského svazu neslyšících sportovců.

Za zpronevěření peněz hrozí pachatelů patnáct let vězení. Co bude se slovenskými sluchově postiženými sportovci a zda se jim podaří slepit rozbitý sen o olympiádě v Tatrách, je nejasné.