Experimentální požár překvapil vědce i inženýry, budovu udolal během hodiny

Příbramsko - Experimentální budova u Slapské přehrady nevydržela pokus techniků z pražského ČVUT: Zkoušeli, co konstrukce vydrží při uměle založeném požáru. Po hodině se stavba zřítila. Technici Českého vysokého učení technického neskrývali překvapení.

Budovu vědci prošpikovali systémem senzorů a kamer. Několik dní ji balili do změti drátů a pak dovnitř vnikli hasiči s pochodněmi a dům podpálili. „Pro hasiče je to dobrej pocit, protože nám bylo při zakládání toho požáru sděleno, že už ho nebudeme muset hasit. Teda pokud nedojde k nějký výjimečný události jako je zřícení,“ řekl jeden z hasičů.

Pokus měl zjistit, jak se chovají různé nosníky a stropy pod vlivem vysokých teplot a jak se v ohni změní konstrukce jako celek.„Umíme perfektně odzkoušet jednotlivé prvky. Ale co se děje s celou konstrukcí, to inženýry vždycky zajímalo,“ vysvětlil hlavní smysl experimentu.

Pokus sledovaly stovky lidí, mezi nimi i technici z Británie nebo Číny. Po teroristickém útoku 11. září 2001, kdy po nárazu letadel spadly dva newyorské mrakodrapy hledají vědci optimální stavební prvky.

I poté co se nosníky prověsily o půl metru všichni stále věřili, že stavba vydrží. Krátce poté co požár dosáhl 1000 stupňů Celsia se ale zhroutila. Příčiny kolapsu ještě nejsou zcela jasné. Každopádně byla stavba za tři miliony korun při experimentu úmyslně přetížena.

Výsledky výjimečného experimentu se budou vyhodnocovat několik měsíců a mají mít vliv na práci stavebníků i hasičů: Převážně z hlediska stavebních norem, legislativy, ale také taktiky hasičů při požáru.

Vydáno pod