Rostliny mohou urychlit globální oteplování

Nevada (USA) - Podle amerického výzkumu rostliny nebudou v boji proti klimatické změně tak cenným spojencem, jak se doposud předpokládalo. Při zvýšení teploty po dva roky tráva v experimentu přijímala z ovzduší méně CO2 než dosud. Výzkum tak potvrdil hypotézu z roku 2003, kdy Evropu zasáhly nebývalé vlny horka a ve vzduchu se ovjevilo více skleníkových plynů.

Vědci vyzvedli z prérie v Oklahomě čtyři bloky zeminy s travnatým porostem, každý o váze 12 tun a objemu tří metrů krychlových. Umístili je do speciálních skleníků Institutu pro výzkum pouště v nevadském Renu. Uvnitř měli vědci kontrolu nad teplotou, vlhkostí i působením slunce.

Dva ze čtyř skleníků simulovaly obvyklé podmínky současné prérie. Podmínky uvnitř se měnily se střídáním ročních období i denních a nočních hodin, v přirozených intervalech vědci „spouštěli“ dešťové přeháňky.

Dva zbylé skleníky se chovaly totožně, ale teplota v nich byla o 4 stupně Celsia vyšší. V prvním roce trvání experimentu se snížila schopnost přijímat vzdušný oxid uhličitý o 30%. Ve druhém roce vědci snížili teplotu na úroveň prvních dvou skleníků, přesto se schopnost absorbovat CO2 nevrátila.

„Do jisté míry za to může větší vypařování. S vyšší teplotou rostliny uzavřou póry a zpomalí fotosyntézu, čímž se umenší jejich podíl na cyklu CO2,“ říká vedoucí studie Jay Arnone. Proč se vše nevrátilo do původních hodnot v následujícím roce není jisté, jedno vysvětlení ale podává: V teplejším roce ukládaly rostliny CO2 do půdy stejně jako kdykoliv jindy, ale neprováděly fotosyntézu. Mikroby v půdě tak v dalším roce měli k dispozici vyšší zásobu CO2, a proto jej i více vyslali do ovzduší.

Dnes vědci vidí ve zvýšeném obsahu CO2 v atmosféře paradoxně šanci k jeho postupnému snížení. Více CO2 totiž znamená rychlejší růst rostlin a tudíž z dlouhodobého hlediska jeho plošně výraznější absorbci. „Experiment jsme prováděli za soudobé hladiny CO2 ve vzduchu. V budoucnu dojde k jejím změnám, takže se výsledky mohou od našich zjištění lišit. Již dnes však můžeme říci, že ve většině ekosystémů dojde v budoucnu ke snížení schopnosti rostlin CO2 absorbovat,“ shrnul Arnone experiment.