Ministři obrany NATO jednali o důsledcích gruzínské krize

Londýn - Na důsledky konfliktu mezi Ruskem a Gruzií pro transformaci vojenských sil Severoatlantické aliance se ve čtvrtek zaměřilo jednání při večeři ministrů obrany NATO v Londýně. Po skončení neformálního setkání dnes podepíší ministři obrany ČR a USA Vlasta Parkanová a Robert Gates smlouvu SOFA o podmínkách pobytu zámořských vojsk v ČR.

Mluvčí NATO James Appathurai uvedl, že ministři mají dnes zvážit strategické důsledky konfliktu v Gruzii pro alianci. Diplomaté také připomínají, že Rusko poprvé uplatnilo v praxi doktrínu o obraně svých občanů v zahraničí, a pro NATO je důležité, zda je operace v Gruzii jednorázovou záležitostí, nebo signálem, jak se Moskva hodlá chovat soustavně.

Ministři také mají potvrdit bezvýhradnou platnost článku pět o kolektivní obraně všech členských zemí, který je podložen i krizovým obranným plánováním. Současně se však ministři i diplomaté shodují, že první schůzka ministrů obrany aliance od rusko-gruzínského konfliktu nemá nijak vyhrocovat vztahy s Moskvou.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer ve čtvrtek při přednášce v londýnském institutu Royal United Services Institute for Defence Studies (RUSI) před zahájením schůzky vyzval k opatrnosti ve vztazích s Ruskem. Podle něj není možné hledat jen takové řešení, které by Rusko trestalo, a alianci prý ani nejde o „verbální eskalaci“.

Stejně tak americký ministr obrany Robert Gates před jednáním vyjádřil přesvědčení, že žádný ze členských států aliance nepovažuje Rusko za skutečnou vojenskou hrozbu. „Do jisté míry tu je neklid, ale je to spíš v důsledku tlaků a zastrašování než perspektivy vojenské akce,“ řekl Gates, ale připustil, že mezi členy existují různé názory na to, jakým způsobem reagovat.

Severoatlantická aliance přistupovala k Rusku dosud ve vzájemných vztazích jako k partnerovi, ale v poslední době se začínají vztahy vyostřovat a toto napětí vyvrcholilo po gruzínském konfliktu. Prozatím je zastavena činnost Rady NATO-Rusko, dokud bude mít Moskva své vojáky v Gruzii. V Gruzii, jíž část zemí chce nabídnout členství v alianci, se začátkem týdne sešli velvyslanci aliance.