Židovský institut žádá Kongres zrušit škrty na radar a základnu

Washington/New York - Americký Židovský ústav pro otázky národní bezpečnosti (JINSA) vyzval ve čtvrtek Kongres Spojených států, aby poskytl potřebné finance k protiraketovým objektům v České republice a Polsku. Podpora USA je podle něj klíčová při obraně Západu před hrozbami Írán.

Finance na výstavbu radarového stanoviště v České republice a základny s deseti protiraketovými střelami v Polsku seškrtal demokraty ovládaný Kongres letos na jaře o více než polovinu. Peníze by se ale mohly uvolnit, pokud administrativa předloží souhlas hostitelských států a pokud Pentagon nezávislou studií prokáže účelnost protiraketového systému.

"Snížení výdajů na tyto objekty vědomě ignoruje vážnost hrozby, kterou
znamená Rusko a jeho záměr dokončit práce na íránské jaderné elektrárně v Búšehru,„ prohlásil výkonný ředitel JINSA Tom Neumann. “Kulhavá podpora„ Spojených států protiraketovému obrannému systému v Evropě je “neodpovědná a potenciálně nebezpečná" a Američany a jejich spojence vystavuje rostoucí hrozbě z Íránu, doplnil.

Od doby, kdy Kongres seškrtal výdaje, se podle něho mnohé změnilo. Írán předvedl „bombastickou vojenskou přehlídku,“ včetně odpálení několika balistických střel. Rusko mezitím uskutečnilo invazi do suverénní Gruzie. Kromě toho byla uzavřena smlouva s Polskem o zřízení základny, čímž se ruší důvod pro výdajové škrty, domnívá se Neumann.

"Americké protiraketové technologie jsou vyspělé a nové demokracie ve
střední Evropě se s nadšením zúčastní jejich využívání," tvrdí šéf JINSA.
Musejí být ale rozmístěny před tím, než se íránská raketová hrozba plně
rozvine. Jinak jejich odstrašující hodnota ztratí význam, varoval.