88 mrtvých při bojích na Srí Lance

Kolombo - Přibližně 63 ozbrojenců separatistické organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) zabila od čtvrtka při pokračujících prudkých bojích na severu ostrova srílanská armáda. LTTE zase na svých internetových stránkách uvádí, že odrazila útok armády a zabila 25 vládních vojáků. Oficiální zdroje srílanské armády to nepotvrdily.

Nezávislé ověření informací o počtu obětí bojů mezi srílanskou armádou a LTTE není k možné. Střety na severu ostrova v posledních dnech přerostly do nejkrvavějších řeží od počátku roku, kdy armáda zahájila ofenzívu proti oblastem kontrolovaným povstalci. Ve středu bylo zabito nejméně 71 lidí.

Srílanská vláda letos jednostranně vypověděla příměří dojednané v roce 2002, které podle ní separatisté využívali pouze k přezbrojení. Srílanská armáda nyní tvrdí, že rebelům způsobila těžké ztráty a stojí proti ní nanejvýš 5000 bojovníků. Analytici ale neočekávají, že se konflikt na ostrově podaří v dohledné době ukončit. I kdyby se zhroutila fronta, povstalci by zřejmě pokračovali v boji partyzánským způsobem.

Tamilští tygři bojují s centrální vládou od roku 1983 a požadují vytvoření samostatného tamilského státu Ílam na severu a východě Srí Lanky. Konflikt si dosud vyžádal přes 70 tisíc obětí.