Ruský zástupce v NATO: Na radar v Brdech by mohly mířit ruské rakety

Brusel - Na americkou protiraketovou základnu v Brdech by mohly mířit ruské rakety. Naznačil to ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin. Česká vláda podle něj prodala bezpečnost vlastního lidu za novou hračku: protivzdušnou obranu, dodal v reakci na vyjednávání mezi Prahou a Washingtonem.

„Ze strategického hlediska není žádný rozdíl mezi obrannými a útočnými systémy. Čím silnější je obrana jedné strany, tím slabší je vojenská síla té druhé. Rusko samozřejmě bude muset reagovat na tuto novou nepřátelskou realitu,“ napsal v e-mailových odpovědích na dotazy zpravodajské agentury ČTK Rogozin. Poznamenal také, že lituje, že je Rusko vtahováno do nových závodů ve zbrojení.

„Doufám, že český parlament bude dostatečně rozumný, aby odvrátil tento riskantní podnik,“ vzkázal  velvyslanec českým zákonodárcům, kteří musejí dohody pro vstup ještě schválit, aby vstoupily v platnost musí schválit parlament.

Z jeho slov nepřímo také vyplývá, že případná výstavba radaru by mohla mít nepříznivé dopady na ekonomické vztahy mezi ČR a Ruskem. Blíže to neupřesnil. Podotkl jen, že hospodářské otázky jsou vždy spjaté i s těmi politickými.

Na dotaz, zda existují nějaké podmínky, za nichž by se byla Moskva ochotna s existencí základny smířit, velvyslanec řekl, že nyní by jediným
uspokojujícím řešením bylo zcela od výstavby ustoupit.

Podle moskevského zpravodaje ČT Josefa Pazderky je ale třeba odlišovat ostrou rétoriku Moskvy od reality. Rusko alespoň v nejbližší době bude zaměstnáno vlastními problémy s finanční krizí a nebude mít na to, aby vážněji soupeřilo se Severoatlantickou aliancí.

Na tu virtuální hru nebudeme reagovat, odpovídají Češi

„Je to stále stejná virtuální hra a my nevidíme důvod reagovat,“ reagovala mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. 

Ministryně obrany Vlasta Parkanová dnes v Londýně po skončení neformální schůzky ministrů obrany NATO podepsala se svým americkým protějškem Robertem Gatesem smlouvu SOFA a tzv. Deklaraci o strategické spolupráci. SOFA je klíčový dokument pro plánovanou radarovou základnu Spojených států na českém území; upravuje podmínky pobytu amerických vojáků, kteří mají zařízení spravovat.

Spojené státy chtějí umístit v Česku protiraketový radar a v sousedním Polsku desítku antistřel. Tato zvažovaná protiraketová základna by měla sloužit jako ochrana USA a jejich evropských spojenců před případnými střelami z potenciálně nebezpečných zemí, jako je například Írán. Moskva tento úmysl však dlouhodobě a velmi ostře kritizuje.