Biologové nalezli v Amazonii prastarý druh mravence

Berlín - Německý vědecký tým hlásí unikátní nález. Při výzkumu v deštném pralese Amazonie se mu podařilo identifikovat druh mravence s údajně nejstarší vývojovou linií. Podle odhadů tato evoluční linie sahá mezi všemi mravenčími druhy až 100 milionů let do minulosti.

Mravenec o velikosti tří milimetrů byl nalezen badateli z muzea přírodních věd v Karlsruhe již před pěti lety. Při nynějším zkoumání doufají, že miniaturní tvor jim pomůže osvětlit historii vývoje tohoto druhu hmyzu. Vědci už v roce 1998 našli v brazilském pralese dva jedince tohoto druhu. Avšak vinou nehody v laboratoři oba zcela vyschli, což znemožnilo další bádání, poznamenal biolog Manfred Verhaag.

O pět let později student Christian Rabeling z výzkumného týmu muzea narazil na tento hmyz, když zkoumal v pralese mravence pěstující plísňovité houby. Znovuobjevený druh nese latinský název Martialis heureka. Tento druh se výrazně liší od ostatních mravenců a jeho vývojová linie sahá až do doby před více než sto miliony let. Starší linie byly nalezeny pouze ve fosilizované podobě.

Vydáno pod