Slovenští policisté zadrželi 12 kilogramů heroinu

Bratislava - Slovenská policie zadržela téměř 12 kilogramů heroinu. Je to největší množství tohoto narkotika v historii Slovenska, které skončilo v rukou mužů zákona. Z drogy by bylo možné vyrobit asi 560 tisíc jednorázových dávek v celkové hodnotě asi 155 milionů slovenských korun (123,3 milionu Kč).

Policisté v Popradu ve čtvrtek nejdříve zadrželi 1,7 kilogramu drogy a po výslechu mužů, kteří ji chtěli prodat, zajistili i dalších 10 kilogramů omamné látky, řekl novinářům policejní viceprezident Michal Kopčik. Větší množství heroinu - přibližně 60 kilogramů, se podle nej podařilo zachytit ještě před vznikem samostatné Slovenské republiky.

Vyšetřovatel obvinil v souvislosti s nálezem drog čtyři lidi. Muži s heroinem prý obchodovali již delší dobu a od listopadu loňského roku převzali od dvou cizinců celkem asi 30 kilogramů drogy. Ze čtyř obviněných mužů policisté zadrželi tři, čtvrtému se podařilo utéct. Obviněným hrozí podle policie za výrobu, držení a obchodování s omamnými látkami nejvyšší trestní sazby, což je podle trestního zákoníku dvacetileté až pětadvacetileté vězení nebo doživotí.

Slovenští policisté a celníci letos odhalili i rekordní množství kokainu, jehož hodnota byla několikanásobně vyšší než v případě úlovku heroinu z tohoto týdne. V okrese Dunajská Streda v únoru zadrželi drogu, z níž by se dalo připravit 163,8 kilogramu čistého kokainu v hodnotě zhruba 1,64 miliardy korun (1,3 miliardy Kč). Tento měsíc se policii podařilo najít tvrdé drogy i v jiné části Slovenska. Během zátahu v rodinném domě u Piešťan policisté objevili heroin a kokain v hodnotě více než 200 tisíc korun (159.300 Kč).