V Rakousku budou příští neděli poprvé volit šestnácti- a sedmnáctiletí

Vídeň - V Rakousku vrcholí kampaň před předčasnými parlamentními volbami, které se budou konat příští neděli. Vůbec poprvé v nich strany usilují o hlasy šestnáctiletých a sedmnáctiletých Rakušanů, kterých je v zemi 93 tisíc a tvoří asi tři procenta všech voličů. Rakousko je zatím jedinou zemí v Evropě, která věkovou hranici pro možnost volit takto snížila.

Volební reforma, která dala volební právo i neplnoletým, byla jednou z mála věcí, na nichž se dokázala shodnout odstupující koalice obou největších rakouských stran. Snížení věkové hranice dlouhodobě požadovala sociální demokracie a zelení, protože byli přesvědčení, že mladí budou volit hlavně je. Pak se v zemských volbách ukázalo, že tomu tak není, a lidovci byli také pro.

Podle kritiků reformy podlehnou mladí voliči snadno manipulaci; její zastánci naopak tvrdí, že politika se až příliš soustředí na zájmy seniorů, jako jsou penze a zdravotnictví. Podle průzkumů mladí Rakušané celkový výsledek příliš neovlivní - jejich preference se výrazně neliší od těch celkových.

V březnu šli šestnáctiletí a sedmnáctiletí k volebním urnám vůbec poprvé - při zemských volbách v Dolních Rakousích. Ty jsou spolu s britskými ostrovy Man a Normanskými ostrovy prvními evropskými regiony, které snížily věkovou hranici pro účast ve volbách na šestnáct let. Mimo Evropu se volí od šestnácti let na Kubě a v Nikaragui. Rekord do loňského roku držel Írán, kde mohli voliči hlasovat od patnácti let.

V Rakousku půjdou poprvé k volebním urnám šestnáctiletí a sedmnáctiletí voliči
Zdroj: ČT24
Vydáno pod