Někteří Američané už volí nového prezidenta

Washington - Do volebních uren vhodili voliči už první hlasy pro příštího prezidenta USA. Třicet šest amerických států umožňuje občanům, kteří se z různých důvodů nemohou k volbám dostavit 4. listopadu, předčasné hlasování. Očekává se, že před oficiálním termínem přijde k urnám až 40 milionů voličů.

Týká se to těch voličů, kteří budou v den konání voleb zaneprázdněni nebo mimo trvalé bydliště. Zavedení takové možnosti má mimo jiné přilákat k urnám více Američanů. Zatímco v roce 2000 umožňovalo hlasování před stanoveným termínem pouze jedenáct států, letos je jich více než trojnásobek.

Předčasně hlasovat mohou lidé například ve Virginii, kde hlasování začalo v pátek, nebo v příštích týdnech také na Floridě, v Ohiu, Wisconsinu, Iowě či Minnesotě. Tedy i v klíčových státech, kde budou prezidentští kandidáti soupeřit o každý hlas.

Šance obou amerických …

… prezidentských kandidátů jsou více méně vyrovnané, podle posledních průzkumů volebních preferencí ale mírně vede Barack Obama. Podle celonárodní ankety Gallupova ústavu by jej volilo 49 procent Američanů, zatímco jeho soupeře Johna McCaina o pět procent méně.

Obamovi také více fandí v zahraničí. Průzkum britské stanice BBC ukázal, že Obamu by v Bílém domě ráda viděla většina z 23 tisíc lidí ve 22 zemích, kde průzkum probíhal. Obamu by jich volilo 49 procent, McCaina jen 12.

Vydáno pod