Hasiči dál bojují s požárem na jižním pobřeží Chorvatska, dálnice je již průjezdná

Záhřeb - Od pátečního večera se chorvatští hasiči snaží bojovat s požárem, který zachvátil část turisticky vyhledávané jadranské riviéry. Dosud bylo sežehnuto zhruba 800 hektarů lesního porostu dalmáckého pobřeží. Na 200 hasičů s pomocí 90 vozů se snaží zabránit dalšímu rozšiřování ohnivé katastrofy. Provoz na Jadranské magistrále, která musela být kvůli rozšiřujícímu se požáru na několika místech uzavřena, je již plně obnoven.

Požár vznikl v blízkosti oblíbeného letoviska Makarska pravděpodobně kvůli zkratu na elektrickém vedení. Boj hasičů s rozšiřujícími se plameny stěžuje sucho a silný vítr, dosahující rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. Podle informací místních médií byly do zasažené oblasti vyslány tři vrtulníky a tři letadla, které však musely být kvůli nepříznivému počasí zpětně odvolány. 

Obyvatelé okolních vesnic i turisté byli na doporučení místních úřadů evakuováni. V sílících kolonách aut, které se vrací domů, uvízly také stovky Čechů. Po zásahu hasičů a policistů se však podařilo situaci kolem dálnice stabilizovat a kolony se již netvoří. Podle informací Jindry Malé z českého konzulátu v Záhřebu zatím nebyl nikdo z civilistů v zasažené lokalitě zraněn.

Mluvčí asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura odhadl současný počet českých turistů v Chorvatsku na 10 tisíc. „Zhruba tisíc až dva tisíce občanů bylo postiženo tím, že například nemohli přejet z jednoho místa jinam. Počet Čechů, kteří mohou být skutečně fyzicky ohroženi požáry, bude menší - v řádu desítek,“ řekl odpoledne Okamura.