Podle OSN hrozí východní Africe hladomor

New York - Sedmnácti milionům lidí ve východní Africe hrozí hladomor a potřebují okamžitou pomoc. Oznámil to náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti John Holmes. Podle něj chybí na potraviny sedm set milionů dolarů. Na vině jsou sucha, lokální konflikty a vysoké ceny potravin. Situace je kritická hlavně v Etiopii, Somálsku, Eritreji, severní Keni a Ugandě.

Podle odhadů OSN potřebuje naléhavě potravinovou a další pomoc 17 milionů východoafričanů. „Jejich počet poroste s prodlužujícím se suchem. Potřebujeme především víc peněz, a to hned, jinak bude situace ještě katastrofálnější, než je nyní,“ řekl Holmes.

OSN počítala s tím, že pro Východoafričany bude letos zapotřebí pomoc za 1,4 miliardy dolarů. Doposud však 700 milionů dolarů chybí. Holmes prohlásil, že i pro příští rok bude potřeba dalších peněz, a že problém východní Afriky zdaleka nekončí. Organizace OSN pro výživu a zemědělství tvrdí, že kvůli rostoucím cenám potravin se loni rozšířily řady těch, kterým hrozí hlad, o 75 milionů osob. Na pomoci světových organizací teď závisí 925 milionů lidí.

Vydáno pod