Írán se prý pokusil upravit své střely, aby mohly nést jaderné hlavice

Vídeň - Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) předala svým členům dokumentaci, podle které se Írán pokusil modifikovat hlavici své balistické střely středního doletu tak, aby do ní mohla být uložena jaderná nálož. S odvoláním na diplomaty MAAE o tom informovala agentura AFP. Nová fakta se dostala do rukou členům agentury tento týden, tedy krátce před pondělním zahájením jednání Rady guvernérů o Íránu. Dokumentace obsahuje text i důvěryhodné fotografie, z nichž lze usuzovat, že se Íránci pokoušeli modifikovat rakety Šaháb.

Zemi hrozí už čtvrté mezinárodní sankce za to, že nedostatečně vysvětlila své nukleární aktivity. Západ podezírá Írán, že tajně pracuje na jaderném zbrojení a zastírá to energetickým programem. Teherán může toto podezření vyvrátit tím, že se vzdá technologie obohacování uranu, která je využitelná v obou těchto aktivitách. To však vytrvale odmítá. 

Podle dokumentace MAAE Íránci nedovolili inspektorům agentury setkat se s inženýry, kteří pracovali na modifikaci hlavic. Íránský zástupce v agentuře Alí Ašgár Soltaníje považuje dokumenty za podvrh. Obvinil agenturu, že se pokouší získat citlivé vojenské informace, které o sobě ale neprozradí žádná země, nejen Írán. 

Ve Washingtonu o případných nových sankcích proti Íránu v pátek debatovali zástupci stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa. Rusko bylo proti zavedení nových trestných opatření. Všichni se shodli, že podpoří MAAE a že Írán s ní musí spolupracovat. Příští týden se tatáž skupina sejde na úrovni ministrů zahraničí v New Yorku.

Vydáno pod