Začal sjezd labouristů, který rozhodne o osudu Gordona Browna

Manchester - V anglickém Manchesteru začala v sobotu napjatě očekávaná výroční konference vládní Labouristické strany. O politické přežití bude bojovat premiér Gordon Brown, který ve vlastní straně čelí nepřátelské kampani. Premiérův poněkud strnulý styl a propad v žebříčcích popularity vadí mnoha labouristům. V nedávných průzkumech skončil Gordon Brown jako nejméně populární premiér od Nevilla Chamberlaina. Třináct poslanců pak vyzvalo k volbě nového lídra.

Premiérovo přežití bude záležet na tom, zda rebelové na sjezdu vytáhnou do boje, nebo se podřídí. Brown má i mnoho věrných. „O vedení strany je podle mého jasno, k žádné volbě nového lídra by nemělo dojít. Dál by nás měl vést Gordon. Musíme se zaměřit na skutečné potřeby země,“ domnívá se britský ministr zahraničí David Milliband.

Labouristé se scházejí v těžké ekonomické situaci. Nejnovější otřesy na Wall Street doléhají i do Londýna. Mnozí vysoce postavení labouristé mají pocit, že v takové době je třeba prezentovat jednotu a neobírat se vlastními vnitrostranickými bolístkami.