Izraelský premiér Olmert rezignoval

Jeruzalém - Skandály pronásledovaný izraelský premiér Ehud Olmert dnes oznámil vládě svou rezignaci. Olmert už dříve předeslal, že podá demisi po zářijových volbách, z nichž vzejde nový předseda jeho strany Vpřed. Vyhověl tak hlasům části izraelské veřejnosti i některých svých spolustraníků, kteří volali po jeho abdikaci poté, co byl označen za podezřelého z korupce a podvodu.

Olmert dnes sice rezignoval, v úřadu coby prozatímní premiér může ale zůstat ještě několik týdnů i měsíců, než v Izraeli vznikne nová vláda - buď na základě koaliční dohody, nebo předčasných voleb.

Kdy premiér předloží rezignaci prezidentovi Šimonu Peresovi, se neví. Teprve poté by měl Peres do sedmi dnů pověřit sestavením nového kabinetu některého z poslanců izrelského parlamentu. Pravděpodobně se obrátí na dosavadní ministryni zahraničí Cipi Livniovou, která se v minulém týdnu stala novou šéfkou strany Vpřed. Na sestavení vlády bude mít 42 dní.

Rozhodnutí o obvinění Olmerta zatím ještě nepadlo. Policie sice doporučila, aby byl obviněn z korupce, poslední slovo je ale na vrchním státním zastupiteli. Obviněn by Olmert mohl být mimo jiné z přijetí desetitísíců dolarů na volební kampaně od amerického podnikatele Morrise Talanskyho.