Tři čeští vojáci v Afghánistánu jsou po útoku zranění

Kábul/Praha - V afghánské provincii Lógar byli zraněni tři čeští vojáci. Dnes v noci se jejich základna stala terčem raketového útoku. Informoval o tom náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Vojáci jsou z provinčního rekonstrukčního týmu (PRT), který pomáhá s obnovou afghánské provincie. Jeden zraněný voják zůstal na základně, dva byli letecky převezeni do americké polní nemocnice. Podle českého premiéra Mirka Topolánka je stav všech tří stabilizovaný.

Ve dvě hodiny v noci byl na základně českého rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru vyhlášen poplach. Na základnu byly vypáleny tři rakety. Jedna z nich dopadla přímo do prostor základny. Tři čeští vojáci nestačili do krytu doběhnout včas.  

„Jeden voják má lehká zranění, dva vojáci mají středně těžká zranění. Jsou poraněni výbuchem rakety. To znamená, že jsou to zranění střepinového charakteru,“ uvedl pro ČT24 Josef Prokš, 1. zástupce náčelníka generálního štábu.

Dva hůře zraněné rotné, narozené v letech 1978 a 1980, ošetřují v americké polní nemocnici na základně v Bagrámu. Byli tam letecky dopraveni poté, co jim byla poskytnuta první pomoc.

Jeden z vojáků se podrobil operaci, podle informací reportéra Lidových novin Františka Šulce utrpěl jeden z vojáků zranění kolena, druhý má prasklý bubínek. Všichni jsou mimo nebezpečí života.

Převoz vojáků do ČR bude záviset na vývoji jejich zdravotního stavu. „V závislosti na vývoji zranění a transportních možnostech počítáme s tím, že budou převezeni do České republiky,“ prohlásil Prokš.

To dnes potvrdil i český premiér Mirek Topolánek, který také dodal, že stav všech tří zraněných je stabilizovaný. Jejich převoz by prý mohl probíhat přes americkou základnu Ramstein v Německu.

Jak doplnil redaktor ČT Karel Rožánek, základnu hlídají převážně místní lidé najatí Američany. Podrobnosti samozřejmě podléhají utajení. O útoku neměl přesné informace ani náčelník generálního štábu. Podle něj se zatím sice ví, jakými prostředky byl útok veden, kdo a odkud ale základnu napadl, se teprve vyšetřuje.

Vláda o stažení kontingentu neuvažuje

Podle Rožánka připadají v úvahu 3 možní pachatelé: Talibové, buňky al-Káidy nebo bývalí mudžáhidové.

Od února, kdy začal český rekonstrukční tým v Lógaru působit, vojáci zažili už tři raketové útoky. Dva čeští příslušníci příslušníci jednotek NATO už letos v Aghánistánu zahynuli. O stažení kontingentu ale česká vláda podle slov Mirka Topolánka odmítá uvažovat.

Ulehčit Čehům v Afghánistánu mají i nová obrněná vozidla Dingo. Riziko pro vojáky v českých uniformách ale zřejmě dál poroste. Už ani velitelé jednotek NATO se netají obavami, že Západ souboj s radikály z Talibanu prohrává. Povstalci operují už i v těsné blízkosti Kábulu a podnikají stále odvážnější útoky. 

Situace v Afghánistánu se přiostřuje, útoky střídají únosy

Bojovníci Talibanu unesli v západním Afghánistánu přes 150 domácích zaměstnanců stavební firmy. Incident se stal v neděli v provincii Faráh. Dělníci se podíleli na stavbě afghánské vojenské základny na místě, kde kromě Talibanu působí také zločinecké gangy. Bojovníci Talibanu je unesli ze tří autobusů, ve kterých civilisté jeli do sousední provincie Herát.

Podle afghánské armády se dostalo do rukou Talibanu 156 lidí, jsou mezi nimi i tři řidiči. Farážský guvernér řekl, že vyjednává s kmenovými vůdci, aby pomohli zajatce osvobodit. Taliban v posledních dvou letech znásobil aktivitu v boji proti koaličním i vládním jednotkám. Letos v bojích přišlo o život na 4500 lidí, z nich 1400 byli civilisté.

  • Český provinční rekonstrukční tým autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/423/42293.jpg
  • Česká základna v Lógaru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/423/42235.jpg
Vydáno pod